vhh ruokavalio

VähäHiiliHydraattinen ruokavalio pähkinänkuoressa.

Vältä nopeita hiilihydraatteja: Sokeria, viljaa, pastaa, perunaa ja riisiä. (jo pelkästään näiden pois jättäminen ruokavaliosta laihduttaa)
Syö enimmäkseen: Mereneläviä, lihaa ja kasviksia.

Aiheesta löytyykin todella monta eri variaatiota ja dieettiä, mitä tulisi välttää ja mitä ei. Aina kun löytyy yksi tutkimus, joka puoltaa hiilihydraattien välttämistä, löytyy toinen, jossa kerrotaan siihen liittyvistä riskeistä. Eri asia on teetkö nopean 1-2 kuukautta kestävän dieetin, vai syötkö vuodesta toiseen tietyllä tavalla.
Itse suosin kohtuutta. Nopeista hiilareista voi nauttia treenipäivinä tai aamupalalla. Ravinnon laatu, tuoreus ja puhtaus ovat ykkössijalla.

Mielestäni ei ole mitenkään tarkoituksenmukaista korostaa rasvaisia ruokia tässä ruokavaliossa, kuten jotkut tekevät. Etenkin kaikki uppopaistettu ja friteerattu on turhaa höttöä. Ihminen tarvitsee rasvoja, mutta kannattaa pitää ne mahdollisimman laadukkaina.
Rasvat, eivät joidenkin tutkimusten mukaan, ole itse syypää sydän ja verisuonitauteihin. Vaan elimistön ylikuormittaminen teollisesti käsitellyillä sokereilla (keinomakeutus aineet ja tärkkelykset) ja omega-6 kasvisöljyillä (soijaöljy ja maissiöljy). Näitä yleensä löytyy teollisista eineksistä.

Se mitä jokaisella aterialla syö tai ei syö riippuu paljon kuitenkin ihmisestä. Kuinka paljon ja säännöllisesti liikut. Onko työsi fyysistä vai istumatyötä. Paras ohjeistaja tähän on kokovartalo peili. Mikäli kiloja on tullut liikaa teet jotain väärin. Mikäli olet normaali painoinen, teet asioita oikein.

Hiilihydraateista nyrkkisääntönä on, että hiilihydraatit tulee ansaita. Eli esim. harjoituksen jälkeen tarvitset niitä. Samoin aamulla, yön paaston jälkeen. Jos harjoittelet määrällisesti paljon ja pitkään, niin ansaitset hiilihydraatteja melkein joka aterialla. Jos taas olet selkeästi ylipainoinen, niin et tarvitse paljoakaan nopeita hiilihydraatin lähteitä, koska kehosi on täynnä varastoitua energiaa rasvan muodossa.